Nead, a good story

Het verhaal van Shika

Shika (veranderde naam), is een mooie vrouw afkomstig uit een dorp in Nepal. Ze was getrouwd met een man die haar mee nam op huwelijksreis naar Calcutta, India. Ze verbleven een paar dagen in een mooi hotel. Ineens vertelde haar man dat hij haar mee wilde nemen naar een vriend die ook in Calcutta woonde. Ze verbleven een paar dagen bij die vriend toen Shika's man haar vertelde dat hij even naar een winkeltje zou gaan en dat ze op hem moest wachten. Er gingen uren voorbij en hij kwam niet meer terug. Shika vroeg aan de mensen in het huis of zij wisten waar haar man bleef. Toen vertelde ze aan haar dat hij haar had verkocht voor 1000 dollar. Haar man zou nooit meer terugkomen. Ze probeerde te ontsnappen, maar dat lukte niet. Ze werd vastgehouden en ze moest 9 jaar werken in de prostitutie. Ze liep HIV op.

Haar ontsnapping

Het is interessant om te horen hoe Shika uiteindelijk is weten te ontsnappen uit deze gevangenis. Op een dag was ze kleren aan het wassen en keek ze door het raam naar buiten. Beneden het raam zag ze mensen lopen over straat en bedacht zich ineens dat ze hun aandacht moest trekken. Ze gooide een emmer water uit het raam en deze viel precies op het hoofd van een politieman. Deze man ging het gebouw in om degene te vinden die die emmer water over hem heen had gegooid. Gelukkig vond hij Shika en ze vertelde hem haar verhaal. Deze politieagent is vertrokken en later teruggekomen met versterking om Shika te bevrijden. Ze werd teruggebracht naar Nepal, maar ze kon geen plek vinden waar ze tot rust kon komen. In de stad hoorde ze van een vriend over het opvanghuis 'The Princess Home' en daar werd ze opgevangen en kon ze haar verhaal kwijt. Ze verbleef anderhalf jaar in het opvanghuis. Ze kreeg meer zelfrespect en eigenwaarde. Op dit moment werkt ze voor een organisatie die werkt onder prostitues in Nepal. Hier kan ze dienen en een verschil maken in de levens van lotgenoten.

Info

Naast Shika zijn er nog veel meer vrouwen die verkocht worden als prostitue. Ook zijn er andere die te kampen hebben met veel verschillende problemen. Denkt u aan deze vrouwen. Het opvanghuis probeert een aantal van deze vrouwen op te vangen en ze weer opnieuw eigenwaarde en zelfrespect bij te brengen. Daarnaast geven ze ze de gelegenheid om ze te leren hoe je kettingen kan ontwerpen en maken, om zo in hun levensonderhoud te voorzien. Sommige vrouwen komen en gaan weer weg, nadat ze een succesvolle tijd hebben gehad in het opvanghuis. Ze ontplooien zichzelf in het maken van sieraden en andere creativiteiten. Elke vrouw heeft afzonderlijk haar bijzondere levensverhaal. We kunnen ze niet allemaal vertellen, maar we weten dat ze in handen zijn van onze Vader in de hemel. Hij zorgt voor ze.

The Princess Home

De meeste vrouwen blijven ongeveer een jaar in dit huis. Als een vrouw ‘gered’ wordt uit haar benauwde leven, komen ze terecht in een warm huis. Hier krijgen de vrouwen therapie, scholing in verschillende onderwerpen en zelfs een microkrediet om eventueel zelf een business op te starten. 1 jaar is best wel kort om weer terug te keren in de maatschappij, maar tot onze verbazing maken deze vrouwen echte wonderen mee in hun levens. De vrouwen horen over God en dat ze geliefde kinderen zijn van hem. Ze ervaren dat ze uniek zijn en dat ze waardevolle creaties zijn. Bij God is alles mogelijk en door hem als voorbeeld te nemen kunnen zij ook dingen doen die voor hen misschien onmogelijk lijken, maar bij God wel mogelijk is.

Als de vrouwen dit inzien, worden ze dapper en durven ze het leven weer aan. Sommige vrouwen hebben hun leven weer opgepakt en zijn inmiddels weer getrouwd. Sommige werken in verschillende businesses of werken voor een NGO. Sommig hebben hun eigen business opgezet doormiddel van een microkrediet. Het huis heeft zelf ook een werkplek waar de vrouwen leren om sieraden te maken. Hier leren de vrouwen hun creativiteit te gebruiken door nieuwe designs te maken. De opbrengst van deze business wordt gebruikt voor het onderhoud van de vrouwen, het onderwijs en de microkredieten.